top of page

OPSTOOKPROTOCOL

Een opstooktprotocol is vereist bij vloerverwarming.

 

In dekvloeren met vloerverwarming kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen (warm, koud, krimpe en uitzetten). Het is erg belangrijk dat de vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur gebracht wordt, zodat het risico op scheurvorming zoveel mogelijk beperkt wordt. Dit gebeurt door middel van het opstookprotocol.

 

Het opstookprotocol voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie, niet van een eventuele thermostaat-temperatuur in de betreffende ruimte.

 

We raden aan om het opstookprotocol voort te zetten tot het water een temperatuur heeft bereikt van maximaal 40 graden Celsius. Elke temperatuur hoger levert een verhoogd risico op scheuren en onthechting op. Ga nooit hoger dan 55 °C. De schadekans stijgt dan aanzienlijk.

 

Scheuren ontstaan doorgaans met name in de afkoelfase, maar het is noodzakelijk dat het verschil in de laagste en hoogste temperaturen niet te groot is en dat het juiste tempo aangehouden wordt. De afkoelfase is zelfs belangrijker dan de opwarmfase als het gaat om scheurvorming.

 

Het opstookprotocol geldt in principe voor alle type vloeren, zoals Linoleum vloeren, PVC vloerenhouten vloeren, tegels enz.

 

Ten alle tijden gebeurt het uitvoeren van het protocol vóór het aanbrengen van de vloerbedekking en dus niet als de vloer al af is. Dan kan er namelijk nog aan de vloerverwarming worden gewerkt zonder dat de eindafwerking beschadigd wordt.

Hoe gaat het protocol in zijn werk?

Begin altijd met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur wordt afgelezen op de verwarmingsinstallatie.

Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt.

Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40°C. 

Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.

Wanneer er voldoende tijd beschikbare is, herhaal deze cyclus dan meerdere malen.

bottom of page